Polecamy

reklama9999999902

Lidl od 12.02 do 18.02

reklama99999994

Media Markt od 1.02 do 28.02

reklama99999998

Saturn od 1.02 do 28.02

reklama99999911

Black Red White - Zimowe okazje

reklama99999970

Katalog narciarski Martes Sport 2017-2018

reklama9999999913

Katalog Bon Prix - Denim Forever

reklama99999996

Drogerie Natura od 1.02 do 14.02

Katalog Ryneczku Lidla

przegladaj katalog2

Świeża porcja zdrowia w katalogu Ryneczku Lidla. Codziennie ponad 100 produktów na Ryneczku Lidla. Katalog prezentuje produkty dostępne w wybrancyh sklepach Lidl w różnych sezonach.

Polecane gazetki:

lidl
gazetka textilmarket
gazetka media expert
gazetka media markt

Katalog Ryneczku Lidla składa się z 48 stron, na których znajdziemy warzywa i owoce zarówno od polskich rolników czy gospodarzy, jak i z różnych części świata, a także cenne porady dietetyczki, pani Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz oraz przepisy i ciekawostki kulinarne Karola Okrasy, Darii Ładocha i innych ambasadorów Kuchni Lidla.

 

 

Pierwsze produkty z katalogu Ryneczku Lidla pochodzą z Farmy Świętokrzyskiej, małego gospodarstwa ekologicznego z Ćmielowa założonego przez małżeństwo wegan. W ciągu dwóch lat Biofarma dostarczyła na Ryneczek Lidla ponad 700 tys. kg biomarchwi i około 150 tys. kg bioburaków. Spożywanie marchwi wzmacnia organizm, działa antyoksydacyjnie, pomaga zwalczać drobnoustroje i wspomaga pracę układu odpornościowego. Marchew ponadto jest skarbnicą beta-karotenu, który zmienia się w witaminę A, odpowiadającą za dobry wzrok oraz mocne włosy i paznokcie czy piękny odcień skóry, a także dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego poprawia pracę jelit i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Jeżeli zaś chodzi o buraki to częste ich spożywanie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego czy przyspiesza przemianę materii i pomaga w trawieniu tłuszczów oraz węglowodanów.

 

 

Gospodarstwo rolne Nowalijka z Piotrkowa Trybunalskiego dostarcza na Ryneczek Lidla około 3 milionów doniczek sałaty rocznie. Gospodarstwo państwa Wychowałków jako pierwsze w Polsce rozpoczęło uprawę hydroponiczną, dzięki której świeża sałata bez pestycydów może rosnąć przez cały rok. 100 gramów sałaty to zaledwie 14 kalorii, a już kilka liści dodanych do sałatki powoduje uczucie sytości, a zielony chlorofil zawarty w warzywie działa bakteriobójczo, poprawia kondycją i wydolność. Antyoksydanty i karotenoidy zawarte w sałacie wzmacniają włosy i paznokcie, a także poprawiają kondycję skóry. Sałata pomaga pozbyć się nadmiaru wody i zalegających toksyn z organizmu, a także regularne spożywanie likwiduje obrzęki i opuchlizny. Gospodarstwo rolne Nowalijka dostarcza do sklepów Lidla również najwyżej jakości kapustę białą i czerwoną. Kapusta jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, które wspomagają organizm w zwalczaniu typowych dla zimowego okresu chorób i infekcji. Kapusta czerwona (modra) ma podobne właściwości zdrowotne co biała kapusta, a różnica pomiędzy nimi dotyczy smaku i struktury. Biała kapusta jest w smaku bardziej ostra i intensywna. Kapusta czerwona występuje najczęściej w postaci surówki, jako dodatek do mięs czy klusek śląskich, ale można również przyrządzić ją na słodko z jabłkami, rodzynkami czy orzechami. Kapusta biała jest bogata w witaminę C, błonnik pokarmowy czy kwas foliowy i wspiera działanie układu immunologicznego i nerwowego, ale jest także warzywem ciężkostrawnym, dlatego należy spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Białą kapustę można jeść surową, duszoną, gotowaną, kiszoną czy smażoną i świetnie nadaje się do znanych i lubianych polskich potraw, tj. bigos czy gołąbki.

 

 

Gospodarstwo rolne Onix z Zakrzewa już od 7 lat dostarcza do sklepów Lidla ziemniaki i cebulę, a od 2016 roku także topinambur. W Polsce mamy ok. 120 odmian ziemniaków, które ze względu na swoje właściowści nadają się do różnych potraw. Typ A, czyli sałatkowy jest twardy, ma dużą wilgotność, niską zawartość skrobi i świetnie nadaje się do gotowania w mundurkach, do sałatek czy na grilla. Typ B, czyli tzw. ogólnoużytkowy jest średnio twardy, dlatego też sprawdza się w gotowaniu, duszeniu, smażeniu czy przygotowywaniu frytek. Typ C, czyli mączysty zawiera dużo skrobi i nadaje się na placki, kluski, kopytka, pyzy, do puree, jako składnik farszów czy zagęszczacz zup. Typ D, czyli bardzo mączysty to ziemniak pastewny, który szybko się rozgotowuje. Topinambur nie jest nowym, a tylko nieco zapomnianym warzywem, a na polskich stołach gościł już w XVIII w. na dworze króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i szczególnie popularny był w wykwintnej postaci, czyli zanurzony w sosie na bazie rosołu z masłem i cytryną. W kolnym stuleciu topinambur był obtaczany w jajku i bułce lib zmaczany w lanym cieście i podsmażany na maśle, a także zapiekano warzywo w parmezanie z sosem grzybowym, głogowym lub pomidorowym. Na Ryneczku Lidla z Gospodarstwa rolne Onix znajdziemy także cebulę białą, żółtą, czerwoną i szalotkę, która od pozostałych różni się przede wszystkim kształtem, ponieważ jest podłużna i niewielka, a także ma łagodny smak i lekko czosnkowy zapach.

 

 

Gospodarstwo rolne Cichowlas ze Staniszewa współpracuje z Lidlem już od 14 lat i w tym czasie dostarczyło do sklepów około 21 tys. ton warzyw i prawie 30 milionów sztuk włoszczyzny. Oprócz włoszczyzny Gospodarstwo rolne Cichowlas dostarcza kapustę pekińską, która zawiera solidną dawkę witaminy C zawartą w swoich wewnętrznych liściach, zaś w wewnętrznych kwas foliowy, a także pozytywnie wpływa na wzrok, serce, układ kostny, nerwowy i trawienie oraz pomaga w budowaniu odporności i w walce z infekcjami. W sklepach Lidla znajdziemy również czosnek z tego wielkopolskiego gospodarstwa, który ułatwia trawienie przyspieszając metabolizm i zapobiegając powstawaniu wzdęć, hamuje rozwój bakterii, wzmacnia odporność, umysł i serce. Kolejnym warzywem z Gospodarstwa rolnego Cichowlas jest por, który na surowo ma charakterystyczny, ostry smak, a po krótkiej obróbce termicznej świetnie sprawdzi się jako główny składnik sałat i surówek czy zimnych sosów. Por duszony i smażony robi się lekko słodki i idealnie nadaje się do risotto, zapiekanki makaronowej, ziemniaczanej, tarty czy nawet kremowej zupy. Por jest również świetny na zimowe dolegliwości, a sok lub syrop z pora to naturalny sposób na kaszel, a jego właściwości powodują, że działa wykrztuśnie, a zawartość związków siarki sprzyja hamowaniu rozwoju bakterii, które gromadzą się w górnych drogach oddechowych. Pozostałe warzywa z Gospodarstwa rolnego Cichowlas to seler, pietruszka, zielenina i cebula dymka. Seler wzmacnia odporność i ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, a także zawiera dużo potasu, błonnika pokarmowego oraz witaminę B6, która reguluje pracę układu nerwowego. Korzeń pietruszki warto stosować w codziennej, zimowej diecie, ponieważ pietruszka jest nieocenionym środkiem detoksykującym oczyszczającym organizm z niepotrzebnych toksyn i pomoże pozbyć się nagromadzonej wody oraz poprawi stan skóry, włosów i paznokci, które zimą potrzebują mocnego wsparcia. Zielenina w okresie zimowym jest najświeższym przedstawicielem tej grupy warzyw. Zielone warzywa zawierają duże dawki witaminy C, magnez, wapń i kwas foliowy. Cebula dymka to inaczej zielona cebula (zawsze ze szczypiorem) i ma delikatny, bardzo łagodny smak, a jej krojenie nie wywołuje łzawienia.

 

 

Sad Rajpol z Wółki Łęczeszyckej współpracuje z Lidlem od 7 lat, a w samym 2017 roku dostarczył do Lidla ponad 12 tys. ton jabłek, tj. grójeckie, szampion, jonagold, ligol i bio. Jabłka grójeckie to 27 odmian jabłek klasy pierwszej i klasy ekstra charakteryzują się specyficzną kwasowością i rumieńcem, a region grójecki, gdzie rosną jabłka zwany jest największym sadem Europy. Sad pana Huberta Woźniaka dostarcza do Lidla również bio jabłka, które są uprawiane bez oprysków, sztucznych nawozów, konserwantów i bez GMO. Miąższ jabłek szampion jest soczysty i zielonkawobiały, a w smaku są delikatnie kwaskowate, zaś wnętrze jabłek jonagold jest żółte, soczyste i gruboziarniste, a ich smak jest delikatny i słodko kwaskowaty. Jabłka ligol mają kremowy, soczysty miąższ oraz słodko kwaśny smak i świetnie nadają się na musy.

 

Ostatnie strony katalogu prezentują świeże, pyszne i mniej znane owoce i warzywa z różnych części świata, które trafiają na Ryneczek Lidla tylko od sprawdzonych dostawców. Groszek cukrowy jest idealny jako przekąska i składnik zup, zawiera dużo witaminy C i K, a także jest bogatym źródłem karotenu, manganu i kwasu foliowego. Kapusta pak choi ma więcej wapnia, kwasu foliowego, witaminy k i B6 niż biała kapusta i wzmacnia odporność, dba o włosy, skórę i paznokcie dzięki zawartości witamin C i A. Mango jest bogate w witaminę A, która wzmacnia wzrok, jest obfitym źródłem witaminy C wpływającej na odporność, a także zawiera kwas foliowy regulujący pracę układu nerwowego. Imbir skutecznie wzmacnia organizm i chroni go przed wszelkimi zimowymi wirusami, a herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień, grypy czy bólu gardła, a także ma właściwości oczyszczające i wspomagające odchudzanie oraz przyczynia się do zwiększonej produkcji enzymów trawiennych i w konsekwencji przyspiesza metabolizm. Bio awokado z Ryneczku Lidla zawiera witaminę E, dlatego uznawane jest za owoc młodości. Awokado posiada również jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w obniżeniu cholesterolu. Na zimowy czas świetnie sprawdzi się również kurkuma, której korzeń od wieków jest stosowany w medycynie naturalnej jako środek przeciwbólowy, przeciwzapalny i przeciwwirusowy. Królowa gruszek, czyli gruszka Abate Fetel z Emilii-Romanii ma unijną oznakę 'chronione oznaczenie geograficzne", która jest bogata w błonnik pokarmowy ułatwiający trawienie oraz dużo witaminy C wzmacniającej odporność, a im owoc jest mniej zielony tym jest bardziej słodki i soczysty. Świeży kokos doskonale pasuje do dań wytrawnych, a woda kokosowa, którą można pić bezpośrednio z wnętrza orzech zawiera elektrolity świetnie nawadniające organizm. Banany czerwone mają te same właściwości odżywcze co żółte, z tą różnicą, że mają ciemnoczerwoną lub brązową skórkę i jasnożółte wnętrze. Miąższ banana czerwonego jety bardziej kremowy, łatwo się rozpada i ma delikatniejszy smak z maślaną nutą. Cykoria zawiera inulinę, która jest naturalnym probiotykiem, zawiera beta-karoten oraz laktucynę i laktukopikrynę, które usprawniają pracę wątroby, a także zawiera dużo minerałów, tj. wapń, magnez, selen, fosfor i żelazo. Dynia piżmowa jest mniejsza od zwykłej dyni i ma też twardszą skórę, a także wyróżnia ją słodki, orzechowy smak. Jej spożywanie wzmacnia odporność i przy tym nie alergizuje dzieci. Ostatnie dwa owoce z katalogu Ryneczku Lidla to pitaja, inaczej smoczy owoc i papaja, która zawiera beta-karoten i dwa razy tyle witaminy C, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie oraz zawiera papainę, czyli enzym, który przyspiesza trawienie oraz potas pomagający regulować tętno i ciśnienie.

 

Zobacz także:

• wszystkie aktualne gazetki promocyjne sklepów Lidl,

• inne gazetki promocyjne z kategorii Hipermarkety i supermarkety,

• najnowsze gazetki promocyjne.